/ iStock/Getty Images
Кристофър Гайт, бивш частен секретар на кралица Елизабет Втора, бе назначен за независим съветник по въпросите, свързани с интересите на британските министри.

На този пост той ще следи за спазването на правителствения кодекс на добрите поведенчески практики, към който министрите трябва да се придържат, предаде Ройтерс.

Фон дер Лайен призова ЕП да гласува търговската сделка с Великобритания (ВИДЕО)

Първата работа на Гайт ще бъде да проучи как е финансиран ремонтът в апартамента на премиера Борис Джонсън на Даунинг стрийт - въпрос, който е предмет на официално разследване.

Кристофър Гайт идва на мястото на Алекс Алън, подал оставка след разногласия с Джонсън относно обвиненията към министъра на вътрешните работи Прити Пател, че е нарушила поведенческия кодекс, като е крещяла и обиждала подчинени.

Постът на независим съветник по въпросите, свързани с интересите на министрите, е създаден през 2006 г.. Независимият съветник дава конфиденциални съвети по искане на министрите и извършва разследвания по поръчка на премиера, посочи Ройтерс.

Разводът настъпи - Великобритания е аут от Европейския съюз

Говорител на премиера Джонсън каза, че петгодишните правомощия на съветника са разширени с това той да играе активна роля в решаването дали да има разследване по даден въпрос и да има правото да дава препоръки за евентуални санкции.

Но според анализатора Тим Дюрант, заместник-директор на Института за управление, променените компетенции на Гайт, показват, че той все още няма да има право сам да започва разследвания, нито той сам да публикува своите заключения по свое усмотрение
БТА