Лиса Мъркауски
Лиса Мъркауски / БТА
Американската сенаторка Лиса Мъркауски, представляваща щата Аляска, се класира за изборите за Сената на САЩ през ноември, а друга републиканка – Сара Пейлин, спечели място сред кандидатите, които ще се борят за Камарата на представителите наесен, предаде Асошиейтед прес.

Мъркауски и републиканката Кели Чибака, подкрепена от бившия американски президент Доналд Тръмп, спечелиха на първични избори две от четирите места от Аляска в надпреварата за Сената. Другите две още не бяха определени.

На изборите в Аляска тази година за първи път се използва изборна процедура, при която партийните първични избори са заменени от открити първични избори, на които кандидатите, наредили се на първите четири места, се класират за общите избори, на които ще се използва преференциално гласуване.

В надпреварата в Аляска за Камарата на представителите Пейлин, републиканецът Ник Бегич и демократката Мери Пелтола се класираха за изборите през ноември, след като спечелиха първите три места на първичните избори. Последното от четирите места за участие в изборите наесен още не беше определено.

В Уайоминг републиканката Лиз Чейни, която представлява щата в Камарата на представителите, беше победена на първични избори от своята съпартийка Хариет Хагман. Чейни е яростен критик на Тръмп, а Хагман е подкрепяна от бившия президент.

И Аляска, и Уайоминг са традиционни републикански бастиони, поради което е малко вероятно резултатите да окажат влияние върху това дали демократите ще загубят крехките си мнозинства в Конгреса. Очаква се на изборите през ноември републиканците да си върнат контрола над Камарата на представителите, а също така имат шанс да спечелят мнозинство в Сената, посочва Ройтерс.
БТА