/ БГНЕС
Лидерите на 10 страни от Югоизточна Европа и украинският президент Володимир Зеленски, които участваха в понеделник вечер в неформална среща в Атина, излязоха със съвместна декларация, в която изразяват подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна пред лицето на руската агресия, предаде АНА-МПА.

Декларацията беше разпространена след вечерята и неформалната дискусия, организирана от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, на която присъстваха лидери на страни от Западните Балкани, на страните членки на ЕС от региона на Югоизточна Европа, председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, президентът на Молдова Мая Санду, както и гостуващият в Гърция президент на Украйна Володимир Зеленски. В срещата взе участие и премиерът на България Николай Денков.

В присъствието на Фон дер Лайен и на Мишел единадесетте лидери се съгласиха още, че „не може да има безнаказаност за военни престъпления и други жестокости като нападения над цивилни и разрушаване на инфраструктура и че на всички отговорни трябва да бъде потърсена сметка“. Участниците в срещата бяха единодушни и за спешната нужда от ускоряване на пътя на страните от Западните Балкани към ЕС.

Атинската декларация, която съдържа осем основни точки, приети от лидерите, казва още, че - наред със Западните Балкани - Украйна и Молдова, които са съседки на страни членки на ЕС, имат общо европейско наследство и „като стратегическа инвестиция в мира, сигурността и стабилността на Европа е важно тези региони да бъдат включени като пълноправни членове на европейското семейство“.

Мицотакис и Зеленски подписаха съвместна декларация за евроатлантическия път на Украйна

Декларацията беше подписана от сръбския президент Александър Вучич, президентът на Молдова Мая Санду, украинският президент Володимир Зеленски, черногорският президент Яков Милатович, премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, румънският премиер Марчел Чолаку, косовският премиер Албин Курти, председателят на Министерския съвет на Босна и Херцеговина Боряна Кристо, премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, българският премиер Николай Денков и хърватският премиер Андрей Пленкович.

Те определят руската инвазия като ключов момент за Европа, който е създал ново равнище на осъзнатост на споделените принципи, на единството и на общото бъдеще в рамките на ЕС. „Законите и принципите, които допринасяха за стабилния и предсказуем ред на европейската сигурност в продължение на толкова време, бяха нарушени и ние отново сме свидетели на проявата на пагубните резултати на ревизионизма“, се казва в декларацията.

„Пред лицето на руската агресия ние изразяваме непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници, основани на ценностите на демокрацията и върховенството на закона“, казват подписалите декларацията.

Те заявяват още подкрепата си формулата за мир на украинския президент Зеленски, както и за усилията на Общото събрание на ООН за постигане на траен мир в Украйна.

Лидерите припомнят, че преди 20 години срещата на върха ЕС – Западни Балкани призна, че Западните Балкани принадлежат на ЕС. „Ние твърдо вярваме, че днес това твърдение е по-валидно от всякога. Ескалиращата война в Украйна разкри спешната нужда от силен, устойчив и отворен Европейски съюз като крайъгълен камък на мира и просперитета сред нашите народи в тези времена на предизвикателства“, се казва в декларацията.

Лидерите заявяват, че на срещата си са подчертали „важността да поставим пред себе си целта за завършване на визията за един Европейски съюз, обогатен със Западните Балкани, Украйна и Република Молдова“. Участниците в срещата декларират още нуждата от „нова енергия и нов фокус на процеса на разширяване, който да бъде осезаем и надежден, без заобикаляне на поставените условия“, и се ангажират да подкрепят Украйна и Молдова, за да направят следващите си стъпки в процеса на присъединяване веднага щом са осъществили необходимите реформи.

„Ние твърдо вярваме, че 20 години след Солунската среща и в светлината на новата геополитическа реалност е дошло времето за приемем смела и амбициозна крайна цел, която ще служи за ориентир, вдъхновение и рамка“, се казва в заключение в Атинската декларация на 11-те лидери.
Петър Къдрев/БТА