Либия и ЕС са сключили споразумение за пълно сътрудничество
Либия и ЕС са сключили споразумение за пълно сътрудничество / netinfo

Либия и Европейският съюз се споразумяха да развиват "пълно сътрудничество" след освобождаването на шестте български медици, каза либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам, предадоха АП и Ройтерс.

По думите на министъра европейските страни са обещали пакет от помощи за подобряване на състоянието на либийските болници и инфраструктура. Пред репортери в Триполи Шалкам каза, че подписаното споразумение призовава "за подготовка към установяване на пълно партньорство".

Съгласно споразумението ще бъде реконструирана болницата в Бенгази, в която на времето са работили шестимата медици, както и болницата Хуари и един медицински център, също в Бенгази, където избухна епидемията от СПИН. ЕС ще окаже помощ на Либия в областта на образованието, археологията и защитата на либийската граница от незаконната имиграция, допълни Шалкам. Той не уточни какъв е размерът на помощта, който ЕС ще отпусне на Либия.

Либийският външен министър Абдел Рахман Шалкам каза още, че българският президент има правото да помилва шестимата медици, след завръщането им в България.