Либийци съдят бивш шеф от МИ6 за съучастничество в мъчения
Либийци съдят бивш шеф от МИ6 за съучастничество в мъчения / снимка: sxc.hu

Двама либийци, които обвиняват британските тайни служби, че са ги предали на бившия режим на Муамар Кадафи, предприеха съдебно преследване срещу бившия шеф на антитерористичното подразделение на британската служба за външно разузнаване МИ6 - Марк Алън, съобщиха Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на адвокатите им.

Абдел Хаким Белхадж - бивш джихадист, станал след падането на Кадафи военен командир на бунтовниците в Триполи, и бившия опозиционер Сами ал Саади обвиняват британските служби в съучастничество в мъчения през последните 10 години.

Предприемаме тази необичайна стъпка по подготвяне на съдебни действия срещу физическо лице, той като документите, с които разполагаме, подсказват, че Марк Алън е бил пряко замесен в незаконното предаване на клиентите ни, заяви адвокат Сапна Малик от лондонската адвокатска кантора "Лий енд Дей", която представлява Белхадж и Саади.

В края на 2011 година Белхадж подал жалба срещу Великобритания.

Като се позовават на документи, намерени в Либия след свалянето на полковник Кадафи, адвокатите твърдят, че през 2004 година Белхадж е бил предаден от ЦРУ с помощта на Великобритания на либийския режим, пише БТА. Адвокатите твърдят също, че той е прекарал шест години в един от най-зловещите затвори в Либия, където бил разпитван именно от британци.

Сами ал Саади казва, че британски агенти са съдействали за арестуването му в Хонконг през 2004 година и последвалото му връщане в Либия, където години наред бил подлаган на мъчения.

През януари британската полиция започва разследване по тези обвинения, а директорът на МИ6 Джон Соуърс увери, че подчинената му агенция ще съдейства на разследването.

Белхадж бил арестуван заедно със съпругата си през 2004 година на път от Китай, където живеел по онова време, за Великобритания, където се надявал да получи политическо убежище, посочва ИТАР-ТАСС. След няколко години в либийски затвор, през 2010 година той бил освободен с амнистия на правителството на Кадафи, а в началото на 2011 година се присъединил към опозицията и изиграл ключова роля в превземането на Триполи от бунтовниците.

В миналото Белхадж, известен с бойния си псевдоним Абу Абдула Садик, ръководел Либийската ислямска бойна група (ЛИБГ), включена в списъка на ООН на терористичните организации, свързани с Ал Каида. През 90-те години на миналия век организацията се борела срещу Кадафи.

През 2004 година Марк Алън подава оставка от МИ6 и започва да работи за Бритиш Петролиъм.