/ iStock
Лекари се събират на протест днес в Букурещ, за да защитят професията си и репутацията си, след като двама техни колеги бяха обвинени, че са причинили смъртта на пациенти, съобщават румънските медии.

Румънската прокуратура започна разследване на информацията август месец, че в букурещката болница "Св. Пантелеймон" са починали 17 пациенти между четвърти и седми април, след като им е била намалена дозата норадреналин – лекарство, което поддържа интубираните живи. Двама лекари бяха задържани в предварителния арест за 30 дни във връзка със случая.

На площад „Виктория“, където се намира сградата на правителството, днес беше свикан митинг на лекари, който според организаторите не е насочен против нещо, а е „сигнал за тревога“. Местните власти са разрешили протест с участие на около 1000 души, съобщава Аджерпрес.

„Митингът не е с някакви класически, синдикални искания. Той е за промяна на статута на лекаря в обществото и за достойнството на тази професия, която постепенно е саботирана отвън и отвътре. Ако преди беше чест да кажеш, че си лекар, сега понякога те е срам да го кажеш“, заяви пред Аджерпрес председателят на Професионалната асоциация на амбулаторните лекари Козмин Александреску.

Протестиращите лекари призовават за закон за лекарите, който да определи „рамката“ на лекарската професия. Медиците също така настояват лекарската професия да бъде защитена от „медийния цирк“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Георгиева/БТА