Храните с фибри помагат срещу "бирения корем", който е предвестник на много заболявания
Храните с фибри помагат срещу "бирения корем", който е предвестник на много заболявания / iStock/Getty Images
Храните, съдържащи разтворими фибри, са много ефективен начин за изгаряне на мазнините по корема, пише Express, цитирайки американски лекари. Когато се смесват с вода, разтворимите фибри образуват гелоподобно вещество и намаляват усвояването на мазнините, т.е. предотвратяват усвояването и усвояването му, като по този начин помагат за контролиране на теглото.

Той също така забавя усвояването на въглехидратите, като помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар. В допълнение, когато достигне дебелото черво, храната се ферментира от чревни бактерии в късоверижни мастни киселини, които увеличават хормоните за насищане, а те помагат за намаляване на телесните мазнини, като потискат апетита.

Експертите посочват, че всеки допълнителни 10 грама разтворими фибри, консумирани на ден, намалява мазнините в корема с 3,7% за период от 5 г. Това количество разтворими фибри може да се получи от две малки ябълки, една чаша зелен грах и половин чаша боб. Фибри съдържат също овесът, овесените и оризовите трици, ечемикът, цитрусовите плодове и ягодите.

Превод и редакция: DarikNews