Дикембе Мутомбо
Дикембе Мутомбо / Getty Images
Членът на „Залата на славата“ на Националната баскетболна асоциация (НБА) Дикембе Мутомбо, един от най-добрите защитници в историята на Лигата, се подлага на лечение за тумор на мозъка, разкриха от НБА. 56-годишният бивш баскетболист, родом от Демократична Република Конго, е глобален посланик на Лигата от години насам. Той защитаваше цветовете на няколко отбора в дългата си кариера, включително Денвър Нъгетс, Филаделфия 76-ърс, Атланта Хоукс и Ню Джърси Нетс.
„Дикембе Мутомбо в момента се подлага на лечение за мозъчен тумор. Той получава най-добрите възможни грижи от екип от специалисти в Атланта и е добро състояние на духа в началото на лечението. Дикембе и семейството му молят за спазване на личното им пространство по време на този период, така че да се концентрират върху неговото лечение. Те са признателни за вашите молитви и добрите ви пожелания“, се казва в изявление на НБА от името на семейството на Мутомбо.
 
Комисионерът на Лигата Адам Силвър изпрати послание в знак на подкрепа, казвайки: „Нашите мисли и молитви са с Дикембе, един от най-великите хуманитаристи в света“. Мутомбо, осемкратен участник в „Мача на звездите“, е втори за всички времена в класацията на Лигата по чадъри с 3289 блока, единствено зад нигериеца Хакийм Оладжуон. Той е четирикратен носител на приза за Най-добър защитник в НБА. Мутомбо и Оладжуон бяха първите големи таланти от Африка, които направиха име в Лигата и постлаха пътя към баскетболисти като Луол Диенг и Джоел Ембийд.

Мутомбо бе драфтнат от Нъгетс в първи кръг през 1991 година, преди да играе в Атланта и Филаделфия. Той игра два пъти във финалите на НБА, но загуби и в двата спора за трофея. 56-годишната легенда изигра 18 сезона в „Лигата на извънземните“ и приключи професионалната си кариера през 2009. 
БГНЕС