Ледена буря превърна Атланта в паркинг, хиляди заседнаха на пътя
Ледена буря превърна Атланта в паркинг, хиляди заседнаха на пътя / Guliver/Getty Images

Рядка ледена буря принуди хиляди жители на Атланта да останат с часове по заледените пътища, предаде Ройтерс. Бурята доведе до хаос в града и повдигна въпроси как градската управа се е подготвяла за застудяванията, които сполетяха южните американски щати.

Бурята, която отне живота на най-малко 7 души, връхлетя район с около 60 милиона жители във вторник, повечето от които не са свикнали със снеговете и леда. Според прогнозите се очакват още застудявания днес.

Температурите в Атланта се очаква да останат под нулата, в югоизточната част на САЩ термометрите ще показват минус 10 до минус 7 градуса по Целзий. Това може да попречи на работата по разчистването на заледените пътища и за вдигането на изоставените коли, които задръстват района, отбелязва БТА.

Кметът на Атланта Касим Рийд беше подложен на критики за реакцията на градските власти. Лошото време принуди стотици деца да нощуват в училищата, като някои нямаха провизии. Задръстванията по пътищата, покрити с 5 сантиметра сняг, се простираха на километри.

Ледена буря превърна Атланта в паркинг хиляди заседнаха на пътя
netinfo

Според кмета училищата, фирмите и правителствените учреждения носят част от вината. Те са изпратили всички работещи по домовете им точно, когато бурята се е задавала. "През деня имаме милион до 1,2 милиона души в този град и всички тези хора бяха навън в лошото време. Това попречи на способността ни да изведем нашата техника и да приготвим пътищата" за студа, заяви Рийд. Според него е било грешка, за която са отговорни и властите, всички да излязат наведнъж.

До сряда вечерта учениците от Атланта са били върнати по домовете им с помощта на Националната гвардия и щатската полиция, заяви губернаторът на щата Джорджия Натан Дил. 24 часа след връхлитането на бурята все още хиляди шофьори бяха заседнали. Работници, които не можеха да се приберат по домовете си, създаваха импровизирани убежища в магазини и офиси. По улиците е пълно с изоставени коли, след като паднаха 6,6 сантиметра сняг, което е 20-ият обилен снеговалеж в историята на щата.