Лавров: САЩ може да използват сирийската Ал Кайда срещу Асад
Лавров: САЩ може да използват сирийската Ал Кайда срещу Асад / БГНЕС, архив

Руският министър на външните работи Сергей Лавров допусна възможността Съединените щати да използват сирийския клон на терористичната мрежа Ал Кайда, Джебхат ан Нусра (Фронт на победата), за да свалят от власт режима на президента Башар ал Асад, предаде Асошиейтед прес.

Нежеланието на подкрепяните от САЩ сирийски бунтовнически групировки да се разграничат от Джебхат ан Нусра е една от основните причини за това боевете в Сирия да продължават, увери Лавров в изказване на международния икономически форум в Санкт Петербург.

Лавров: Необходим е истински съюз на водещите държави срещу международния тероризъм

Възможно е Съединените щати да "играят някаква игра тук и те може да искат да запазят (сирийския клон на Ал Кайда) под някаква форма, за да го използват да свали режима" в Дамаск, отбеляза той.

Лавров: Недопустимо е САЩ да делят терористите на лоши и добри

Руският външен министър направи това изявление в коментар на предупреждението на държавния секретар на САЩ Джон Кери, че търпението на страната му към Русия се изчерпва, в момент, когато сирийските правителствени сили продължават да извършват атаки, въпреки договореното с посредничеството на Вашингтон и Москва прекратяване на огъня.

Ситуацията в Сирия в много отношения е извън контрол, каза Джон Кери

Днес в полунощ влезе в сила 48-часово примирие в големия град в Северна Сирия, Алепо. Обстановката в Алепо бе спокойна тази сутрин. По-късно през деня обаче сирийските военновъздушни сили бомбардирали няколко контролирани от бунтовници квартали, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

По данни на мониторинговата неправителствена организация, която е базирана във Великобритания и има широка мрежа от информатори в Сирия, 627 души са били убити и около 2900 - ранени, в Алепо от 22 април.

Източник: БТА