Лавров: Необходим е истински съюз на водещите държави срещу международния тероризъм
Лавров: Необходим е истински съюз на водещите държави срещу международния тероризъм / Guliver/Getty Images

Антитерористичните усилия са неефикасни заради неспособността на редица страни да оставят настрана второстепенните въпроси и геополитическите амбиции. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров на конференцията по въпросите на сигурността в Мюнхен.

Не може да не се види продължаващата вече пет години - от началото на т.нар. арабска пролет - обща деградация на обстановката в района на Близкия Изток и Северна Африка, предизвикваща миграционна криза в Европа и криеща опасност от завладяването на огромни пространства от терористи, подчерта Лавров.

Безпрецедентната терористична агресия е видна и в страните от Европа, Америка, страни, които са наши съюзници по Договора за колективна сигурност в Централна Азия. Това е сериозно предизвикателство за международната сигурност, подчерта Лавров.

Създаването на ефикасен антитерористичен фронт по думите му досега не е постигнато главно заради неспособността на редица страни да загърбят второстепенните въпроси, сметките да се използва ситуацията за опити за смяна на режимите и реализиране на други геополитически амбиции.

Лавров смята, че е необходим истински съюз на водещите държави срещу международния тероризъм и за предотвратяване на разпадането на Ирак, Либия, Йемен и Афганистан, чиято територия заедно със сирийската опозиция активно завзема Ислямска държава, възползвайки се от липсата на ефективна стратегия сред международната общност.

Светът е навлязъл в епоха на хипертероризъм, твърди френският премиер

В същото време той изтъкна, че шансовете за изпълнение на споразумението за прекратяване на огъня в Сирия са под 50%, предаде Ройтерс.

На Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността руският външен министър Сергей Лавров каза, че вероятността примирието да се провали е по-голяма отколкото да успее. Той изрази също мнение, че за установяване на примирие в Сирия и за решаване на хуманитарните проблеми е необходимо сътрудничество между военните на САЩ и Русия, съобщи ТАСС.

Непрекъсната координация между САЩ, които оглавяват създадена от тях коалиция, и руските военни е "ключов инструмент за примирието и за решаване на хуманитарните проблеми", каза Лавров, напомняйки, че "Москва има известно въздействие върху Дамаск".

Руският първи дипломат изрази също мнение, че победа над групировката "Ислямска държава" няма да донесе незабавен мир в Сирия.

Източник: БГНЕС, БТА