Светът е навлязъл в епоха на хипертероризъм, твърди френският премиер
Светът е навлязъл в епоха на хипертероризъм, твърди френският премиер / БГНЕС

Френският премиер Манюел Валс отправи обвинения към Русия, че бомбардира цивилни в Сирия, а руският му колега Дмитрий Медведев категорично отхвърли тези твърдения по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

Валс призова Русия да спре бомбардировките срещу цивилни в Сирия, като каза, че това е от решаващо значение за постигане на мир, предаде Ройтерс.

"Франция уважава Русия и нейните интереси . . . Но ние знаем, че за да се намери отново пътят към мира, трябва да спрат руските бомбардировки срещу цивилни", заяви Валс на Мюнхенската конференция по сигурността.

Той предупреди също така, че европейският проект може да изчезне, ако хората, които определят политиката, не са внимателни.

"Европейският проект може да отиде назад или дори да изчезне, ако не се отнасяме внимателно към него", посочи Валс.

"Ако Европа не покаже, че може да отговори - не само на икономическите предизвикателства, а и на предизвикателствата в сигурността, тогава с европейския проект ще бъде свършено, защото хората вече няма да го искат", изтъкна той.

Манюел Валс предупреди, че със сигурност ще има други големи терористични нападения в Европа, като отбеляза, че светът е навлязъл в епоха на "хипертероризъм", съобщи Франс прес.

"Дължим тази истина на нашите народи: ще има други нападения, мащабни нападения, това е сигурно", заяви френският министър-председател в Мюнхен.


Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев отхвърли обвиненията, че руските сили бомбардират цивилни в Сирия, като каза, че това не е вярно, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Няма доказателства, че бомбардираме гражданско население, въпреки че всички ни обвиняват в това", заяви Медведев на Мюнхенската конференция по сигурността.

"Русия не се опитва да постигне някакви тайни цели в Сирия. Ние просто се опитваме да защитим националните си интереси", каза той, като добави, че Москва иска да попречи на войнстващи екстремисти да стигнат до Русия.

По думите му Русия и Западът трябва да работят заедно за решаване на проблемите в Сирия. Според него единствено редовно сътрудничество между Русия и САЩ може да доведе до нормализиране на положението в Сирия.

Медведев каза, че ако положението в Сирия не се нормализира, има опасност тероризмът да се превърне в метод за квазидържавно управление.

"Ако не нормализираме ситуация в Сирия и други горещи точки, тероризмът ще стане нов вид война, в която ще бъде въвлечен целият свят. И то даже не просто вид война, а по същество способ за уреждане на междунационални и междурелигиозни конфликти, метод за квазидържавно управление", заяви той.

Източник: БТА