Ситуацията в Сирия в много отношения е извън контрол, каза Джон Кери
Ситуацията в Сирия в много отношения е извън контрол, каза Джон Кери / БГНЕС, архив

Ситуацията в Сирия в много отношения е извън контрол, заяви пред журналисти в Женева американският държавен секретар Джон Кери, цитиран от Франс прес.

Кери каза след срещата си със специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, че ще звънне по-късно на руския си колега Сергей Лавров, за да го призове да работи за спиране на бойните действия.

Мистура ще замине за Москва, за да се срещне с Лавров и двамата да обсъдят темата за спазването на режима на спиране на огъня, влязъл в сила на 27 февруари, но поставен под голямо изпитание през последните дни.

По-рано Кери се срещна в Женева и с министъра на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубейр, който каза, че Рияд е готов да изпрати специални части в Сирия в състава на ръководената от САЩ коалиция, предаде ТАСС.

"Ако ръководената от САЩ коалиция изпрати сухопътни войски в Сирия, то Саудитска Арабия е готова да изпрати специални части. Това няма да е едностранен ход, а част от усилията на ръководената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", допълни той.

Източник: БТА