Лариджани подаде оставка, Саид Джалили го заменя
Лариджани подаде оставка, Саид Джалили го заменя / netinfo

Иранските власти ще назначат заместник-министъра на външните работи Саид Джалили за главен преговарящ по иранската ядрена програма след оставката на Али Лариджани, предаде Франс прес.

Оставката на Лариджани е приета и Саид Джалили ще го замени, заявил говорителят на правителството Голам Хосеин Елхам, цитиран от иранските медии. Джалили отговаря за департамента за Европа и Америка.

Елхам поясни, че поради проблеми от личен характер г-н Лариджани искал да се занимава в други сфери на политиката, предаде ИТАР-ТАСС. "Той няколко пъти подаваше молба за оставка и накрая президентът я прие", заяви правителственият говорител и добави, че независимо от оставката на секретаря на Висшия съвет за национална сигурност на Ислямската република дневният ред няма да се промени и новият секретар ще се срещне с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана.

По-рано Лариджани сам бе съобщил на журналистите, че нов кръг от преговори по иранския ядрен проблем ще се състои на 23 октомври в Рим.