Кушнер събра на една маса лидери на парламентарното мнозинство и опозицията
Кушнер събра на една маса лидери на парламентарното мнозинство и опозицията / снимка: BGNES

Лидери на парламентарното мнозинство и опозицията в Ливан за пръв път от месеци седнаха на една маса по време на обяда, даден в тяхна чест от френския външен министър Бернар Кушнер, съобщи Ройтерс.

Това засега е единственият осезаем резултат от тридневните трудни разговори на френския първи дипломат. Той пристигна в Бейрут с на намерението да поднови диалога между прозападните ливански политически сили, които имат мнозинство и в парламента, и в правителството, и опозицията, оглавявана от фундаменталистката организация Хизбула.

"Когато става дума за Ливан, такава среща на активно съперничещи си политически лидери може да се нарече триумф", заяви Кушнер пред журналисти преди днес след обяд да отлети от Бейрут за Кайро. Но независимо че присъствалите на обяда разговаряли помежду си, все още е далече от реално подновяване на политическия диалог в страната, подчертал Кушнер, цитиран от Ройтерс.

На обяда във френското посолство в Бейрут присъствали лидерите на основните политически сили в парламентарното мнозинство. Премиерът Фуад синьора изпратил свой представител.

Лидерите на двете главни шиитски политически формации в Ливан, Хизбула и движението Амал, шейх Хасан Насрала и председателят на парламента Набих Бери , също изпратили свои представители.

Разговорите на Кушнер в Бейрут били съсредоточени върху две основни теми - сформирането на ново правителство на националното единство и свикването на президентски избори на 25 септември. Очакванията на местните политици от визитата на Кушнер бяха съвсем скромни, тъй като противоречията между отделните политически сили се усложняват допълнително от връзките на някои от тях със Сирия, Иран и САЩ, посочва Ройтерс.

Сегашната правителствена криза в Ливан се разрази през ноември миналата година след като шестима министри от опозицията, в това число и един християнин, напуснаха кабинета.

Новият президент на Ливан, който според конституцията на страната задължително трябва да бъде християнин, се избира от парламента. Мандатът на сегашния подчертано просирийски настроен президент Емил Лахуд изтича на 24 ноември, и мнозина в Ливан се опасяват, че ако до тази дата не бъде избран негов приемник, страната може отново да попадне в капана на гражданската война, посочва Ройтерс.