Кунева отрича определението  слънчева защита
Кунева отрича определението слънчева защита / netinfo

Няма такова определение като 100-процентова защита срещу слънцето, заяви днес еврокомисарят за защитата на правата на потребителите Меглена Кунева, цитирана от Ройтерс. Кунева отрече термините "слънчева защита" ("sunblock") и "100-процентова слънчева защита", които са поставяни на етикетите на слънцезащитните продукти.

Тези етикети са заблуждаващи и допринасят за хиляди смъртни случаи всяка година, заяви еврокомисарят.

"Потребителите се нуждаят от ясна и точна информация за слънцезащитните продукти, за да могат да направят информиран избор", се посочва в изявлението на Кунева.

Според новите европейски правила, които влизат в сила от днес и ще бъдат въведени поетапно преди края на годината, етикетите ще съдържат нов знак за UVA-лъчи и стандартизирани термини като "ниска", "средна", "висока" и "много висока" защита.

Според Европейската комисия слънцезащитните продукти, които предпазват само срещу UVB-лъчи могат да създадат погрешно усещане за безопасност, тъй като не предпазват срещу UVA-лъчи.

Тъй като етикетите за 2007 г. са вече отпечатани, с нови етикети ще бъдат снабдени само около 20 процента от слънцезащитните продукти в магазините.

"За момента съветваме потребителите да четат много внимателно етикетите през това лято", заяви Кунева.