/ БГНЕС
Кредиторите на "Сирк дю солей" обявиха, че ще поемат управлението на канадската трупа, натрупала огромни дългове, след като тяхната оферта за закупуване беше преценена като най-добрата след проведен търг, предаде Франс прес.

"Сирк дю солей", кой беше поставен под съдебна защита срещу фалит, не получи по-добра оферта от тази на кредиторите си, възлизаща на 1,2 милиарда долара. Продажбата ще трябва да бъде одобрена от съда в Квебек в следващите няколко седмици.

"Сирк дю солей" получи съдебна защита от кредитори (ВИДЕО)

Договорът за покупка с кредиторите предвижда те да придобият почти всички активи на трупата. Офертата заменя оферта за закупуване, която базираният в Монреал цирк сключи в края на юни с предишните си акционери - американския фонд Ти Пи Джи и китайския фонд Фосун, както и Касата за депозити и инвестиции на Квебек.

Трупата се зароди в Квебек през 1984 г. След дългогодишна успешна история тя трябваше да анулира заради коронавируса 44 спектакъла из целия свят. Така безработни се оказаха 4679 души, което е 95 процента от служителите на трупата. Първоначално те бяха в технически неплатен отпуск, но после повечето от тях бяха уволнени в края на юни, когато трупата поиска съдебна защита срещу фалит.

Според канадски медии споразумението предвижда кредиторите на цирковата трупа да влеят 300 до 375 милиона щатски долара в цирка. Кредиторите ще намалят и от 1,1 милиарда щатски долара на 300 милиона щатски долара гарантирания дълг на цирка. Седалището на трупата в Монреал ще бъде също гарантирано за следващите пет години.
БТА