33-годишният американец Бен Хьорбер дойде в Украйна през лятото на 2023 г., за да бъде доброволец, разказва VOA/Voice of America.

“Казах на баща ми, че отивам в Украйна и той каза, че знае, че не може да промени решението ми“, обяснява Хьорбер.

Хьорбер е бивш професор по култура и история в Университета на Северна Джорджия и винаги  е мечтал да пътува из Европа.

И така, когато войната започва, той изпрати колата си в Белгия, след това в Полша – и накрая в Украйна, където я използва за доставка на хуманитарна помощ в Запорожка област.

Скоро след като пристига, Хьорбер се присъединява към доброволческата ковачница на Роман Трино.

„Ние правим около 800 продукта  на ден”, казва Хьорбер.

Скобите, които произвеждат в ковачницата, изглеждат точно като малки телбоди, но са много по-големи и използвани за изграждане на военни окопи и землянки.

Роман Тринос е бил ковач през целия си живот. Преди двадесет години той  е построил ковачница в двора си. От 2014 г. Тринос прави малки печки за украинската армия, а след инвазията на Русия през 2022 г. започва да прави скоби.

“Има толкова много заявки, идващи не само към нас, към много ковачи доброволци... Трудно е да ги изпълниш всичките”, обяснява Тринос.

Трино работи благодарение на даренията, които получава.

За  последните две години и половина от началото на войната тази малка ковачница е изпратила около 235 000 от металните скоби на фронтовата линия.

Хьорбер помага в ковачницата най-малко три пъти седмично и доставя хуманитарна помощ в други дни. Той също така помага при сглобяването на дронове и преподава английски на местните жители.

И колкото повече помага, толкова повече украински научава.

“От година съм в Украйна, а украинският ми не е много лош. Разбирам все повече и повече всеки ден.”

През февруари 2024 г. Хьорбер отиде във Флорида, за да посети баща си, но бързо се върна в Украйна. Той казва, че разкъсваната от война страна е мястото, където се чувства щастлив.

“Мисля, че ще остана дори след края на войната, все още ще има много работа тук. Да, мисля да остана ”, казва Хьорбер.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA