34 години след аварията в Чернобил и 2 години след заснемането на едноименния минисериал, който предизвика истински фурор, отново сме изправени пред нещо, което досега не се е случвало на Земята.

Когато създават минисериала, едва ли някой предполага, че само 2 години по-късно светът ще има нужда от част от онова, което в продукцията използват като реквизит.
Хавиер Толедо е изпълнителен директор на една от най-големите компании за сценично облекло в света. „Свързаха се с нас от продукцията, искаха да наемат дрехи. Нуждаеха се и от защитни облекла и материали“, казва той.

34 години след ядрената авария: Как изглежда днес „Чернобил“ от птичи поглед (ВИДЕО)

„За „Чернобил“ направихме около 600 костюма. Това са оригинални предпазни дрехи, които спокойно могат да се използват в ситуации като тази, която имаме с коронавируса  в момента“, посочва Толедо.

Обикновено, казва Хавиер, когато става дума за продукции, винаги се купуват или наемат повече облекла от необходимото. Така става и в случая с „Чернобил”.  „Тази продукция имаше много неизползвани дрехи. Правили сме и много защитни облекла и материали и за други много големи продукции, които не мога да спомена“, разказва още той.

Така в момента, в които ситуацията с COVID-19 връхлита Европа, още от първите дни става ясно, че най-търсеното нещо на пазара са именно предпазните материали. А недостигът им е осезаем още в началото на пандемията.

Пожарите около Чернобил са локализирани, спасители гасят отделни огнища

„Основният проблем сега не е дали са скъпи или евтини. Проблемът е, че ги няма. Всъщност лека-полека вече успяват да се намерят. Има малко повече от преди, но все още има голяма нужда от предпазни облекла“, категоричен е Хавиер Толедо.

Затова Хавиер и служителите на фирмата решават, че ще даряват най-необходимото. Първо даряват всички нови налични предпазни средства, останали в склада на фирмата след заснемането на продукции като „Чернобил“.  „Вече сме дарили около 3 500 предпазни облекла и средства, а и продължаваме да произвеждаме“, казва той.
NOVA