/ Getty Images
Кметът на Рио де Жанейро обеща да направи всичко възможно за провеждането на прочутия карнавал в града през 2022 г. без социално дистанциране, разчитайки на ваксинацията срещу COVID-19, след като миналогодишното му издание беше отменено заради коронавирусната пандемия.

"Кой ще иска да спазва дистанцията на карнавала? Нелепо е да се очаква хората да стоят на метър разстояние", заяви Едуардо Паеш по време на публична изява в Рио де Жанейро.

"До ноември ще ваксинираме цялото население на Рио де Жанейро с две дози. От там нататък вероятно няма да има повече проблеми и със сигурност ще може да проведем карнавала - един от най-големите в света, без ограничения", допълни градоначалникът.

Getty Images

Рио де Жанейро - град с близо 7 милиона жители, е регистрирал над 34 000 смъртни случая и 480 000 случая на зараза от началото на пандемията. Бразилия е втората най-засегната страна след САЩ с близо 600 000 починали.

Над 99,2 процента от населението на Рио де Жанейро над 12-годишна възраст е ваксинарино с една доза, а 65,9 процента - с две.

Властите в Рио де Жанейро се надяват, че напредването на ваксинацията през следващите месеци ще позволи честването на новогодишните празници в края на декември.

През последните седмици кметът на Рио де Жанейро разреши провеждането на "тестови" събития, като футболни мачове или партита без задължителни маски, при условие, че присъстващите имат сертификат за ваксинация или представят отрицателен тест.

От 15 септември здравен пропуск е задължителен за посещение на емблематични туристически места в Рио де Жанейро. 
БТА