/ ThinkStock/Getty Images
САЩ са доставили няколко милиона тона соя на Китай, откакто лидерите на двете страни се срещнаха през юни. Това очевидно е знак за добра воля преди търговските преговори в Шанхай следващата седмица, предаде Ройтерс, като се позова на китайски държавни медии.

Търговската война между САЩ и Китай ограничи износа на американски земеделски култури за Китай, а продажбите на соя рязко спаднаха, след като Пекин наложи мита от 25 процента на американските товари.

Директорът на ФБР: Китай и Русия са главните предизвикателства за контраразунаването на САЩ

Китай прави запитвания към американски доставчици за покупка на соя, памук и други селскостопански продукти от 19 юли и са направени някои продажби, съобщи Китайската централна телевизия, като цитира китайската комисия за национално развитие и реформа и министерството на търговията.

"Стига американските селскостопански продукти да са на разумни цени и с добро качество, се очаква да има нови покупки", заяви телевизията.

САЩ и Китай възобновяват търговските преговори

Тя каза, че компаниите, участващи в продажбите, кандидатстват пред китайските власти за освобождаване от мита върху селскостопанските стоки.

Според нея тези ходове показват, че Китай иска да насърчава американските продукти и да се възползва от съгласието, постигнато между президентите на двете страни - Доналд Тръмп и Си Цзинпин - на срещата на Г-20 в Япония през юни.

Китайски и американски представители трябва да се срещнат следващата седмица в Шанхай за първи път след форума на Г-20, като се предвижда преговорите да започнат на 30 юли.
БТА