/ Gulliver/Getty Images
Ким Чен-ун с първа публична изява от 20 дни насам, съобщи Би Би Си, като се позова на Корейската централна телеграфна агенция. Новината дойде на фона на спекулациите за здравето му в последните седмици, цитирани от Би Би Си.

Държавната информационна агенция KCNA съобщава, че севернокорейският лидер e прерязал лентата при откриването на фабрика за торове. Агенцията добавя, че хората във фабриката започнали да викат "ура”, когато той се появил.
 

„Уважаемият висш ръководител другарят Ким Чен Ун лично преряза лентата, символизираща завършване на строителството”, отбеляза агенцията, цитирана от ТАСС. Откриването на завода специално бе планирано за Международния ден на труда 1 май.

Жив е! 55-метровата яхта на Ким Чен Ун акостира във Вонсан (СНИМКИ)

„Под звуците на приветствен марш другарят Ким Чен Ун се появи на мястото на церемонията. Всички участници бурно скандираха "Ура!", приветствайки уважаемия висш ръководител". В тържествена обстановка лидерът на КНДР преряза лентата на открития завод, а след това „помаха с ръка на ликуващите строители и множеството”.
 

Ким Чен Ун разгледа някои от цеховете на новия завод, където му разказаха за процеса по производство на фосфор и удобрения за селското стопанство. Лидерът подчертал, че пускът на завода е „важен момент от преминаването на химическата промишленост на страната на по-високо равнище”.

Ким Йо Чен - нежното оръжие на Пхенян (ГАЛЕРИЯ)

Ким Чен Ун не се бе появял през обществеността от 11 април и дори пропусна тържествата на 15 април по повод 108-та годишнина на Ким Ир Сен, първият ръководител на страната и негов дядо. Това породи вълна от слухове и спекулации в съседните страни и на Запад, че е болен и дори е починал.
БГНЕС