Киев забранява руски полети до Донецк и Харков
Киев забранява руски полети до Донецк и Харков / снимка: Guliver/Getty Images

Авиационните власти на Украйна въведоха от днес едностранно забрана руски авиокомпании да изпълняват полети до Донецк и Харков, съобщи днес агенцията Росавиация.

„Федералната агенция за въздушен транспорт информира, че от 2 май 2014 г. украинските авиационни власти едностранно забраняват на руските авиокомпании да изпълняват полети до летищата в Донецк и Харков. За руските авиокомпании, изпълняващи рейсове до летищата на тези два града, се затваря и въздушното пространство на Украйна”, се казва в комюникето на Росавиация.

„При създалата се ситуация авиационните власти на Руската федерация няма да вземат реципрочни мерки и да затварят своето въздушно пространство за украинските авиокомпании”, добавя агенцията. „Тази стъпка представлява безпрецедентно нарушение на международните договори за въздушните съобщения, съществено ощетява правата на пътниците и води до хуманитарна блокада за жителите на югоизточните области на Украйна”, се казва още в съобщението.

Руските власти посочват, че се надяват на благоразумието на онези, които са приели това цинично решение, и призовават украинските авиационни власти да се откажат от недружелюбни стъпки, водещи до транспортна блокада на Донецк и Харков, допълва БГНЕС.