Керченският проток пред екокатастрофа заради разлива на мазут
Керченският проток пред екокатастрофа заради разлива на мазут / снимки: БГНЕС

Заради разлива на мазут във водите на Азовско и Черно море загиват птици, а тъй като горивото се спуска на дъното, ще измира и риба. Това оповести руският клон на Световния фонд на дивата природа, предаде ИТАР-ТАСС.

Тази катастрофа е резултат от системни грешки, заяви координаторът на екопрограма към фонда Алексей Книжников. По думите му в зоната се прехвърлят товари от речни кораби на морски кораби. Повечето от речните кораби не са пригодени за такива морски бури, а морските не могат да плават по Волга и Дон заради по-дълбокото си газене.

Директорът по политиката за опазване на околната среда към фонда Евгений Шварц изрази надежда, че катастрофата ще доведе до приемането на закон, който да гарантира достатъчна сигурност в превоза на петрол по моретата и реките в Русия. През нощта срещу неделя в района на Керченския проток се разцепи на две танкерът "Волганефт-139", след което в Черно море се изляха 4000 тона мазут, припомня ИТАР-ТАСС.

Руският президент Владимир Путин съобщи в Кремъл, че е възложил на премиера Виктор Зубков да замине за района на бедствието, за да оцени ситуацията и да предприеме необходимите мерки.

Междувременно украинският хидрометеорологичен център предупреди, че в близките 48 часа в зоната на Керченския проток отново ще има силно вълнение, предаде ИТАР-ТАСС. Това налага да се преустанови работата по изпомпването на течното гориво от повредените плавателни съдове, съобщи руското министерство на извънредните ситуации.

Сутринта бяха открити труповете на трима членове на екипажа на потъналия товарен кораб "Нахичеван". Продължава обаче издирването с вертолети на други петима изчезнали моряци от "Нахичеван". В търсенето участват подразделения на министерството на извънредните ситуации, на противопожарните служби и на морската пехота.

От министерството изразиха надежда, че моряците пребивават на спасителни салове, на които има запас от питейна вода, медикаменти и храна. Ако това е така, корабокрушенците ще могат да издържат няколко дни, каза ръководителят на южния регионален център на ведомството Олег Греков.

От българското министерство на транспорта съобщиха, че няма опасност от замърсяване на нашето крайбрежие от разливите на мазут от авариралите кораби в района на Керченския пролив. Голямото разстояние от нашето крайбрежие, метеорологичната обстановка и теченията в района на Черно море предотвратяват опасността. Регионалните дирекции на "Морска администрация" във Варна и Бургас денонощно следят за промяна в обстановката и са в готовност да предприемат необходимите действия, ако се наложи, посочват от ведомството.