Камерън предизвика скандал с изказване за мигрантите
Камерън предизвика скандал с изказване за мигрантите / БГНЕС

Мигрант почина от раните си, получени преди два дни при опит да се качи в движение на един от товарните влакове на "Евротунел", докато навлизал в тунела под Ламанша, предаде Франс прес. Трагедията се разиграла близо до френския град Кале.

Това е десетият случай от юни на загинал мигрант, опитващ се да достигне до Великобритания през тунела под Ламанша.

Нощес полицаи отново пресякоха пътя на стотици мигранти, опитващи се да се качат на един от влаковете за Великобритания, предаде Ройтерс.

Още 1000 мигранти се опитаха да влязат в тунела под Ламанша

Според полицията 300 мигранти са били блокирани от полицията, а 800 са се струпали около френския вход на тунела. Те казват, че няма да се откажат от опитите да стигнат до Великобритания, защото "цяла Европа знае, че Англия е добра страна".

За блокирането на мигрантите в района бяха командировани допълнително 120 френски полицаи.

Около 3000 незаконни мигранти живеят близо до тунела под Ламанша в импровизиран лагер, известен като Джунглата.

Същевременно британският премиер Дейвид Камерън беше остро разкритикуван за това, че е сравнил мигрантите с рояк насекоми, предаде Франс прес.

Пред телевизия Ай Ти Ви във Виетнам, където е на официално посещение, Камерън заяви, че обстановката с мигрантите в Кале е много трудна, защото "рояк от мигранти прекосяват Средиземно море в търсене на по-добро съществуване и се опитват да стигнат до Великобритания, защото там има работа, защото британската икономика е в пълен подем и защото Великобритания е невероятно място за живеене".

Временната лидерка на лейбъристите Хариет Харман заяви, че Камерън трябва да си припомни, че говори за човешки същества, а не за насекоми. Кандидатът за ръководния пост на лейбъристите Анди Бърнам определи изказването на Камерън като скандално.

Дори Найджъл Фараж, лидер на евроскептичната и антиимигрантска Партия за независимост на Обединеното кралство заяви, че той лично никога не би използвал подобен език.

Специалният пратеник на генералния секретар на ООН за мигрантите Питър Съдърланд изрази съжаление, че във Великобритания се преувеличава ситуацията в Кале.

"Говорим за относително малък брой мигранти в сравнение с онова, пред което са изправени други страни", каза той и припомни, че в Германия миналата година са били внесени 175 000 молби за убежище, а във Великобритания - само 24 000.

Източник: БТА