Владимир Путин
Владимир Путин / БТА
В публикувано интервю руският президент Владимир Путин говори за войната и мира в Украйна, за рисковете от напредъка на генетиката и изкуствения интелект, както и за опасенията от световна война.

Следват ключовите моменти така, както са преведени от Ройтерс от руски въз основа на стенограма на Кремъл.

За войната и мира в Украйна

След половинчасова лекция по история на Русия и Украйна, в която стигна до зората на славянската история през 862 година, Путин каза, че Русия и Украйна почти са постигнали мирно споразумение в Истанбул, малко след началото на пълномащабната война през 2022 г., но сделката пропаднала заради намесата на Запада и по-конкретно - на тогавашния британски премиер Борис Джонсън.

Той предложи Западът и Украйна да се замислят за мир.

"Няма ли да е по-добре да се споразумеят с Русия? Да се съгласят, като разберат днешната ситуация, като разберат, че Русия ще се бие за интересите си докрай и, като разберат това, да се върнат всъщност към здравия разум, да започнат да уважават страната ни и интересите ѝ и да потърсят някакви решения?", попита президентът.

Ами Русия? "Ние сме готови за този диалог", изтъкна руският лидер.

Путин зададе въпроса защо САЩ трябва да харчат толкова много, за да въоръжават Украйна за една война, която според него в някои отношения прилича на "гражданска война".

"Съединените щати имат ли нужда от това? Защо? Те са на хиляди километри разстояние от територията ѝ! Нямате ли какво друго да правите?", попита Путин. Той каза още, че в Украйна се бият наемници от САЩ, Полша и Грузия.

Владимир Путин
БТА

За рисковете от световна война

В отговор на въпрос за опасенията на НАТО, че ситуацията може да прерасне в световна война или ядрен конфликт, Путин каза, че Западът се опитва да наплаши собственото си население с митовете за руската заплаха. Въпреки притесненията на Запада Русия не е използвала тактически ядрени оръжия, изтъкна руският президент.

Путин каза, че Русия би нападнала Полша или Латвия само ако самата тя бъде нападната. Русия, каза Путин, няма интереси в Полша или Латвия. Той отрече Русия да има планове за цяла Европа.

"Не е нужно да сте анализатор, за да осъзнавате, че това противоречи на здравия разум - да се въвлечеш в световна война. Една световна война би довела цялото човечество до ръба на изчезването. Това е ясно", каза Путин.

Руският лидер заяви, че Западът не е разбрал, че след рухването на Съветския съюз през 1991 г. Русия е искала да стане част от семейството на така наречените "цивилизовани народи", но надеждите ѝ били попарени от разширяването на НАТО на изток.

Западът се страхува от Китай повече от Русия заради бързия му икономически растеж, изтъкна Путин.

Владимир Путин
БТА

За света, изкуствения интелект и генетиката

Путин заяви, че светът се променя по-бързо, отколкото във времената на краха на Римската империя, като обърна внимание на напредъка на генетичните проучвания и изкуствения интелект. Той каза, че специалистите по генетика могат да създадат "свръхчовек" и направи духовито изказване, че Илон Мъск вече е сложил чип в човешки мозък.

Руският президент изтъкна, че човечеството трябва да се замисли какво ще прави с напредъка на генетиката и изкуствения интелект. Според него може да бъде направен паралел с договорите за контрол над ядрените оръжия от времената на Студената война.

"Когато се стигне до разбиране, че неограниченото и безконтролното развитие на изкуствения интелект или генетиката, или на някои други съвременни тенденции, не може да бъде спряно, че тези изследвания ще продължат да съществуват, както е било невъзможно да бъде скрит барутът от човечеството . . . когато човечеството усети заплаха за себе си, за цялото човечество, струва ми се, че ще дойде период на договаряне между държавите как да бъде регулирано това", каза Путин.

За "Северен поток"

В отговор на въпрос кой е взривил газопровода, Путин каза, че това е ЦРУ.

"ЦРУ няма алиби", посочи той.

Владимир Путин
БТА

За американския журналист Еван Гершкович

Американският гражданин Гершкович бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март 2023 година в Екатеринбург, като му бяха предявени обвинения в шпионаж, които могат да доведат до престой в затвора до 20 години. Гершкович отхвърля обвиненията.

Путин каза, че Гершкович е бил хванат "на местопрестъплението" да получава класифицирана информация по поръчение на американското разузнаване. Същевременно отбеляза, че няма смисъл Гершкович да бъде държан в затвора в Русия.

"Не изключвам, че човекът, когото споменахте, Гершкович, може да се върне в родината си. Защо не? Няма смисъл да бъде държан в затвора в Русия. Текат преговори", поясни президентът.

Путин намекна, че в замяна Москва иска Германия да освободи Вадим Красиков, който бе осъден за убийството през 2019 г. на чеченски дисидент в Берлин, въпреки че не спомена Красиков по име.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Захариев/БТА