/ IStock
COVID-19, установен при един член на семейството не означава непременно, че останалите ще имат здравословен проблем. Какво намалява шанса да заразите хората, с които съжителствате и как правилно да се предпазите от коронавирус, обясни в интервю за радио Спутник алергологът-имунолог Владимир Болибок.

Симптомите на коронавирус обикновено не се проявяват непосредствено след заразяването. Докато ги няма, човек спокойно общува със семейството си. В повечето случаи това не заплашва близките му, защото има голяма разлика между заразен и болен в резултат на заразяване, обясни Владимир Болибок.

3280 са новите случаи на COVID-19 у нас

"В повечето случаи това се случва така: хората се заразяват с коронавирусна инфекция, имунната им система работи и те нямат абсолютно никакви симптоми. Има хора, чиято имунна система не работи много добре - те имат различни прояви на заболяване, наречено COVID-19. От тези, които се заразяват, сравнително малка част се разболяват”, каза лекарят.

„Можете да се разболеете, ако има някакъв допълнителен фактор, който отслабва имунната защита на организма, например настинка, постоянен стрес, злоупотреба с алкохол”, каза Болибок.

Самолечение с аспирин предизвика кръвоизливи при пациенти (ВИДЕО)

Според лекаря дори съвместният престой в едно жилище с карантиниран пациент с COVID-19 не означава сто процента вероятност всички членове на семейството да се разболеят. Необходимо е само всички да се придържат към прости предпазни правила.

"Човек трябва внимателно да спазва всички препоръки. Болният трябва да седи в отделна стая, да излиза да се храни само когато всички останали са се прибрали в отделно помещение, да си мие често ръцете, да носи маска и да използва отделни прибори и санитарни принадлежности. Също така, местата за общо ползване в жилището трябва да се използват само след дезинфекция. Тогава всичко ще е наред“, заяви имунологът.
БГНЕС