/ iStock/Getty Images
В Молдова от утре до 30 май се въвежда извънредно положение във връзка с епидемията от коронавирус. Това решение бе взето на заседание на парламента днес по предложение, направено от правителството вчера.

Извънредното положение в Молдова е въведено за 60 дни - от 1 април до 30 май. 

Сега правителството трябва да изготви списък с ограничителни мерки. Според изпълняващия длъжността министър-председател Аурел Чокой, Националната комисия по обществено здраве ще заседава утре.

В Молдова вече е обявено извънредно положение в областта на здравеопазването. От утре се въвежда пълно извънредно положение.

Докато мярката е в сила, ще бъде забранено произвеждането на избори или референдуми, както и внасянето на промени в конституцията. През периода може да бъде въведен специален режим за влизане и напускане на страната и промяна на процедурата за назначаване и освобождаване на длъжностни лица. Освен това правителството получава допълнителни правомощия.

В Молдова през последното денонощие са били диагностицирани с коронавирус 1871 човека. Общият брой на потвърдените случаи в страната с население от около 3 милиона души достигна 230 241.

По данни на министерството на здравеопазването през последните 24 часа в лабораториите са направени 6841 теста. Броят на излекуваните се е увеличил до 207 852 (+ 2093 за последното денонощие). 4960 пациенти с КОВИД-19 са починали (+45).

Остават на лечение 17 429 човека, от които 331 са в критично състояние.
БТА