/ iStock/Getty Images
Пред увеличаващия се брой на заразените с коронавирус в света, нуждата от повече видове и повече дози ваксини, възможно най-ефективни, става все по-належаща в момента. Към тези на Pfizer, Moderna и AstraZeneca, които са в обращение, се очаква да се присъедини и Janssen на Johnson & Johnson, когато приключи своите изпитания в третата фаза.
 
Досега от компанията обявяват, че препаратът е успял да стимулира неутрализиращи антитела при повече от 90% от участниците само с една доза. Според предварителните резултати от клиничното изпитание през първите две фази, публикувани в New England Journal of Medicine, има и още.

„Johnson&Johnson“ започва трета фаза на тестване на ваксината си

Въпреки че тези 90% бяха достигнати на 29-ия ден, на 57-ия ден бяха открити антитела при 100% от участниците и този имунен отговор продължи поне до 71-ия ден.
 

Това са последните данни на разположение. По този начин при всички участници, на възраст между 18 и 55 години, е постигнат имунитет, без да се налага инжектиране на втора доза, както при други ваксини срещу коронавируса.

Надежда за милиарди: На финална права са 11 ваксини срещу COVID

В края на януари ще бъдат оповестени резултатите при хора на възраст над 65 години, въпреки че е предвидено наблюдението да продължи една година. В края на месеца ще пристигнат резултатите от трета фаза.

Подобно на данните за реакцията на хората над 65 години, резултатите, получени от фаза 3 от клиничното изпитание на „Янсен“, също ще бъдат официално обявени в края на януари.

БАН препоръча кой да се ваксинира срещу COVID-19

Всички досегашни данни са неокончателни и приблизителни, но ако окончателно се стигне до заключението, че ваксината е ефективна и безопасна само с една доза, ще бъде поискано разрешение за спешната й употреба от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ. (FDA), Европейската агенция по лекарствата и в останалите страни по света.

В случая голямата разлика, с оглед на гореспоменатите резултати, на ваксината „Янсен“ в сравнение с останалите е прилагането на единична доза и имунитетът, който може да се постигне само с нея, без да е необходима втора доза.

За препарата на Pfizer трябва да се приложи втора доза, когато са минали 21 дни от първата инжекция. За Moderna периодът е 28 дни между едната и другата доза. Което, ако бъде окончателно потвърдено, с „Янсен“ може да се постигне с повече хора за по-малко време.

Превод и редакция: DarikNews