Израел не очаква ЕС да обяви Хизбула за терористична групировка
Израел не очаква ЕС да обяви Хизбула за терористична групировка / снимка: Impact Press Group

Компютърен принтер в Бейрут, ДНК следи върху използвана СИМ карта и редица подозрителни телефонни разговори бяха само част от уликите, които наведоха българското разузнаване на заключението, че Хизбула стои зад бомбения атентат в Бургас през юли, отнел живота на петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса, съобщава израелският в. "Аарец".

Българският външен министър Николай Младенов ще представи тези и много други доказателства днес по време на обяд в рамките на месечната среща на външните министри на държавите членки на ЕС в Брюксел. Целта на Младенов е да убеди 26-та си колеги, че терористичният атентат в Бургас не се различава от атентат в Париж, Лондон, Рим или Берлин.

Това няма да е лесна задача. Атмосферата на обяда днес се очаква да бъде напрегната. Макар десетина страни членки на ЕС да изказаха подкрепа за българския доклад от разследването, оповестен преди близо две седмици, точно сега съюзът няма никакво желание да се занимава с Хизбула. След оповестяването на доклада САЩ, Великобритания, Холандия и Израел полагат дипломатически усилия да накарат ЕС да наложи санкции на Хизбула. Великобритания и Холандия са единствените държави членки на ЕС, които са обявили Хизбула за терористична организация.

Но оценката в Йерусалим е, че ще е нужно дълго време преди да има европейско действие срещу Хизбула, тъй като за това е нужно съгласието на всички 27 държави членки. Известно е, че Франция и Италия се противопоставят на санкциите от страх, че това ще предизвика дестабилизация на Ливан, а Германия също е предпазлива.

Според представители на израелското външно министерство в най-добрия случай Франция може да се съгласи да включи някои високопоставени представители на Хизбула в списъка си с терористи, но не и цялата групировка. "Ние сме реалисти. Ако получим това, ще го смятаме за постижение", заяви високопоставен представител на външното министерство. (БГНЕС)