Израел има 150 ядрени оръжия, твърди Джими Картър
Израел има 150 ядрени оръжия, твърди Джими Картър / снимкa: БГНЕС
Бившият американски президент Джими Картър твърди, че Израел разполага със 150 ядрени оръжия. Това съобщава днес британският вестник "Таймс".

Моят съвет, е, че Съединените щати трябва да започнат сега разговори с Иран, за да го убедят да се откаже от ядрените си амбиции, заявил вчера Картър. Той дал ядрения арсенал на Израел, наред с този на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, като пример, че за Ислямската република ще е почти невъзможно да разработи тайно много ядрени оръжия и ракети носители за тях.

"Таймс" определя коментара на Картър като удивителен, предвид факта, че Израел никога не е признавал, че има ядрено оръжие, и че Съединените щати не се отклоняват официално от тази теза. Бившият американски президент, който от края на мандата си е дълбоко въвлечен в израелско-палестинските отношения,

критикува остро еврейските селища на Западния бряг и отказа на Израел да разговаря с палестинското ислямистко движение Хамас, припомня изданието. В същото време Картър твърди, че сигурността на еврейската държава е негова първостепенна грижа.