Израел е за продължаване на примирието в Ивицата Газа
Израел е за продължаване на примирието в Ивицата Газа / снимкa: БГНЕС

Израел е за продължаване на примирието с палестинците, въпреки ракетните обстрели срещу Израел и подновяването на насилието в Ивицата Газа, съобщи израелски представител, цитиран от БГНЕС.

„Надяваме се, че примирието отново ще бъде възстановено, вярваме в това примирие и изглежда нещата са на път да се успокоят“, заяви заместник-министърът на отбраната Матан Вилнай по военното радио. Той каза, че израелската армия е нахлула във вторник и сряда в Ивицата Газа, за да разруши тунел, който трябвало да послужи за „голям атентат срещу Израел, който щял да саботира окончателно примирието“, договорено през юни. Освен това Вилнай се опитал да оневини отчасти палестинското ислямистко движение ХАМАС, което контролира Ивицата Газа от юни 2007 г.

„Последните ракетни нападения не са дело на ХАМАС, а на други групировки като Ислямски джихад“, посочил той. Заместник-министърът обаче предупредил, че „когато трябва да реагираме, ние ще реагираме“. „Ние имаме информация какво се случва от другата страна и вследствие предприемаме действия“, посочил той.

Седем палестински бунтовници бяха убити във вторник при израелски нападения в Ивицата Газа. Палестинските въоръжени групировки отговориха, като изстреляха повече от 50 ракети срещу Южен Израел, без да причинят жертви.