/ БГНЕС
Мъжът, който нападна с чук полицай пред парижката катедрала Норт Дам, бе изправен пред съда по дело за терористично нападение, съобщиха АП и ТАСС, цитирайки прокурора на Париж Франсоа Моленс.
 
Моленс заяви, че е започнало предварително разследване. Той потвърди, че нападателят не е бил известен преди това на специалните служби и според информацията, с която разполага, е действал сам. Прокурорът на Париж съобщи, че в компютъра на нападателя са били открити документи, пропагандиращи джихад.
 
Мъж нападна полицай до катедралата "Нотр Дам" в Париж

Алжирецът, който нападна полицай с чук край катедралата Нотр Дам, действал сам и имал дълбок интерес към ислямската джихадистка пропаганда, заяви парижки прокурор. 40-годишният мъж, идентифициран само като докторант на име Фарид И., крещял: „Това е за Сирия”. Атаката предизвика паника сред туристите край популярната забележителност.

Парижкият прокурор Франсоа Молин каза, че заподозреният е образован човек, който при разпита е казал на следователите, че се е радикалирал за период от 10 месеца. Проверката на лаптопа и останалата техника, открити в апартамента му в Париж, разкриха "наръчник за самотни вълци", съставен от „Ислямска държава“. Следователите откриха и снимки на джихадистката атака в Лондон миналата седмица, в която бяха убити осем души, а видеоклипове "прославяли" по-ранните атаки в Париж и Брюксел.

"Той никога не е показал никакви признаци на радикализация на близките му, никога не е бил осъждан, той е бил непознат за разузнавателните служби и засега няма признаци на контакт с никого в Ирак или Сирия", каза Молин. Прокурорът потвърди, че човекът е записал видеоматериал, демонстриращ вярност към ИД.
Нападателят, получил болнично лечение заради огнестрелна рана в крака, ще бъде обвинен в опит за убийство.

Мъжът, който нападна полицай в Париж, не е бил радикализиран

На 6 юни в близост до Нотр Дам дьо Пари, алжирецът приближи трима полицаи, които дежуриха в района, и се опита да удари единия от тях с чук. По-късно бе установено, че той носи и кухненски ножове.

Франция многократно е жертва на джихадистки атаки от 2015 г. насам. При най-кървавата атака в Париж бяха убити 130 души на 13 ноември 2015 г. в атака, отговорност за която пое „Ислямска държава”. В страната е в сила извънредно положение, въведено след атентатите през 2015 г. и 2016 г., за които отговорност пое "Ислямска държава".
БТА, БГНЕС