/ БГНЕС
Борбата срещу тероризма е приоритет номер едно за френския президент Еманюел Макрон, заяви министърът на вътрешните работи Жерар Колон след днешното нападение пред един от символите на Париж - катедралата Нотр Дам, предаде Асошиейтед прес. Полицай беше нападнат там днес от мъж, въоръжен с чук, който след като беше ранен и арестуван, заяви, че е "войник" на групировката "Ислямска държава", посочва Франс прес.
 
При атаката нападателят крещял: "Това е за Сирия". Според намерената у него лична карта, чиято автентичност подлежи на проверка, той бил алжирски студент, обясни пред журналисти вътрешният министър Жерар Колон, който пристигна на мястото на нападението. "Както изглежда нападателят е бил сам", уточни той.

Мъж нападна полицай до катедралата "Нотр Дам" в Париж

Париж нападение
БГНЕС

След атаката мъжът заявил, че е "войник на халифата", провъзгласен от джихадистката групировка "Ислямска държава" през юни 2014 г., каза източник, близък до разследването.
 
Атакуваният полицай е леко ранен, а нападателят е откаран в болница, след като е бил прострелян в гърдите от колега на пострадалия служител на реда.

Париж нападение
БГНЕС

Освен чука, у нападателя имало и два кухненски ножа. "Наблюдава се преход от тероризъм със сложни и най-съвременни средства към тероризъм, при който всеки инструмент може да послужи за нападение", отбеляза вътрешният министър.

Случаят се разследва от антитерористичната прокуратура.
 
Със своите 13 милиона посетители годишно катедралата Нотр Дам в сърцето на Париж е една от най-атрактивните забележителности в Европа.
БТА