Издирват 70 незаконни имигранти, лодката им се обърна край Малта
Издирват 70 незаконни имигранти, лодката им се обърна край Малта / снимка: БГНЕС

Два германски хеликоптера от европейски патрули над Средиземно море издирват 70 незаконни имигранти от Африка, които се опитваха да достигнат ЕС по море. Техният кораб се преобърна в понеделник край брега на Малта, предаде ДПА.

Изчезналите в Средиземно море 70 имигранти са били в група от 78 души. Осем от тях бяха спасени още в понеделник от малтийски рибари на 70 км южно от Малта. Пред представители на Върховния комисариат за бежанците на ООН те разказаха, че корабчето, с което тръгнали към ЕС на 21 август от бреговете на Либия, се напълнило с вода, преобърнало се и потънало. В групата на кандидат имигрантите имало четири жени, три от които бременни, разказаха оцелелите.

Телата на трима от потъналите 70 имигранти бяха открити в Средиземно море, в района, където бяха намерени осемте оцелели. Натам са се насочили и катери на европейски патрули.

Това е най-голямата трагедия с незаконни имигранти, опитващи се да стигнат до ЕС от Африка през Средиземно море от 2003 г. досега. От началото на годината над 2100 незаконни имигранти, пътували с общо 72 плавателни съда, бяха открити край бреговете на Малта и прибрани на острова, предаде АФП.