/ / iStock/Getty Images
Юпитер се намира рекордно близо до Земята за първи път от 59 години, съобщава CNN. Разстоянието, до което газовият гигант се доближи до нашата планета, е около 590 млн. км.

Слънцето, Земята и Юпитер се подредиха в една линия на 26 септември. Подобно събитие се наблюдава на всеки 13 месеца и е известно като опозиция на Юпитер. През тази година то и доближаването на тази планета до Земята съвпадат.

Сонда на НАСА ще надникне под ледената кора на луната на Юпитер

В такъв момент газовият гигант може да бъде видян в пълния му блясък дори с невъоръжено око. Единственото условие е да няма облаци. През следващите седмици възможността да се наблюдава Юпитер ще продължи. Най-яркото небесно тяло, което може да бъде видяно в нощното небе, е Юпитер.

Хора от всички възрасти, дори живеещите в градове със замърсен въздух, ще могат да различат лесно най-голямата планета в Слънчевата система сред многото звезди в небето.

Защо Юпитер няма пръстени като Сатурн

Големите спътници на Юпитер – Йо, Европа, Ганимед и Калисто – могат да бъдат видени с всеки телескоп. Тъй като тези спътници обикалят планетата много бързо, наблюдаващите през телескоп ще ги виждат в различна позиция всяка нощ.

Цветните петна от облаци в атмосферата на Юпитер – не само прочутото Голямо червено петно, ще могат да бъдат наблюдавани с по-мощни телескопи.
БТА