/ iStock/Getty Images
Президентът на Туркменистан във вторник оцени като "историческо" съобщението, че традиционните килими, ръчно тъкани, са признати за световно културно наследство от Организацията на обединените нации.

Гурбангули Бердимухамедов заяви, че това е "доказателство за световното признание на нашите чудни килими" и ще помогне за популяризирането им в чужбина.

Вековната семейна традиция беше добавена в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО този месец.

ЮНЕСКО класифицира 4 традиционни практики като застрашени

Средновековният италиански търговец и пътешественик Марко Поло е сред най-известните почитатели.

Той е написал, че "тук се правят най-добрите и красиви килими в света".

Днес туркменските килими неизбежно са част от помпозни държавни церемонии, независимо дали става дума за откриване на ж.п. гара насред пустинята или за тържества в столицата Ашхабад.

Те също имат своя държавен празник в последния уикенд през май и присъстват на националния флаг.

Тъкането на килими присъства в книга, автор на която е всемогъщият Бердимухамедов, наречена „Небесна красота“, в която той нарича килима „вечен химн на живота“.

Забележителности в Полша, включени в списъка на ЮНЕСКО, показват в Бургас

Националният музей на килимите съдържа повече от 2000 килима, много от миналите векове и един с „великански“ размери, изтъкан през 2001 г. от 40 тъкачи.

Килимът с размери 14 на 20 метра, който тежи 1,5 тона, превърна страната в носител на рекорд на Гинес, въпреки че сега титлата се държи от килим, изтъкан в Иран.

Изтъкаването на килим от четири квадратни метра може да отнеме няколко месеца поради плътността на килимите - един квадратен метър може да се състои от до 400 000 възела.

Цените на вълнените килими са около 115 долара на квадратен метър, докато коприненият килим може да струва двойно.

Обикновено моделите отразяват номадското племенно изкуство и включват елементи от различните видове животни.
БГНЕС