Организацията на обединените нации за образование, наука и култура  (ЮНЕСКО) обеща допълнителна помощ за Украйна.

"Още от първите дни на войната ЮНЕСКО застана зад украинците, за да им помогне да опазят културата, наследството, образованието и безопасността на журналистите", заяви генералният директор на организацията Одре Азуле по време на двудневно посещение в Киев в сряда.

ЮНЕСКО: Щетите върху културата на Украйна се равняват на 2,6 млрд. долара

Материали за опазване на паметници и произведения на изкуството, както и 50 000 компютъра, които да позволят дистанционно обучение, са били доставени на Украйна  по план за действие при извънредни случаи на стойност 30 милиона долара, каза тя. Предоставена е и защитна екипировка за журналисти. 

"Помощта ще продължи и ще се увеличи през 2023 г.", заяви Азуле. Тя допълни, че през следващите седмици ЮНЕСКО ще отдели повече от десет милиона долара за образование, предимно за осигуряване на допълнителна помощ от психолози за учениците в училищата.

Щетите от войната са огромни, заяви Азуле и добави, че ще са нужни още 6,9 милиарда долара за следващите десет години, за да се възстанови културният сектор от нанесените му щети.

Според ЮНЕСКО украинският президент Володимир Зеленски е помолил организацията за помощ по изготвянето на план за възстановяване на културния сектор. 
Анелия Пенкова/БТА