/ ThinkStock/Getty Images
Италианският президент Серджо Матарела даде днес на бившия шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги мандат да състави новото правителство на страната, предадоха световните агенции.

Седемдесет и три годишният Драги ще се опита да формира технократски, неполитически кабинет, който да си осигури подкрепата на мнозинство в парламента.

Срещата днес между италианския президент и бившия шеф на ЕЦБ, на когото е приписвана заслугата за спасяването на еврото по време на дълговата криза в еврозоната, продължи малко повече от един час. Вчера Матарела обяви намерението си да номинира за премиер Драги, след като преговорите между политическите партии за намиране на ново парламентарно мнозинство не постигнаха успех.

Досегашният италиански премиер Джузепе Конте бе принуден да подаде оставка миналия месец, след като малката партия Италия Вива на бившия министър-председател Матео Ренци оттегли подкрепата си за правителството, недоволна най-вече от неговите планове за изразходване на европейски фондове за възстановяване на третата икономика в еврозоната от тежката рецесия, предизвикана от пандемията от новия коронавирус. В резултат кабинетът на Конте загуби парламентарното си мнозинство.

Пред репортерите след срещата си с Матарела Драги заяви, че приема мандата с ясното съзнание, че Италия е изправена пред множество предизвикателства, здравна криза, ваксинационна кампания и икономическа рецесия, но в същото време на нейно разположение е извънредното финансиране от ЕС, което ще помогне за възстановяването на икономиката.

"Това е труден момент", каза Драги и призова боричкащите се политически сили в Италия към единство. "Имаме шанса да направим много за нашата страна."
В първото си изказване, след като прие мандата, Драги освен това изрази увереност, че ще може да събере парламентарно мнозинство. "Ще се отнеса към парламента, който е израз на народната воля, с голямо уважение", каза той.

Драги добави, че ще се върне при Матарела, за да го уведоми за резултите от преговорите му с парламентарно представените партии, но не се ангажира с конкретни срокове колко ще продължат те.

Драги трябва да се опита да събере парламентарна подкрепа за правителство в парламент, който е силно фрагментиран. Някои партии не са склонни да застават зад правителство на технократ.

Движение "5 звезди" например, което е и най-голямата партия в парламента, веднага изключи възможността да го подкрепи. Всичко това не дава никакви гаранции, че Драги, който е доста уважаван, ще има успех.

Бъдещото правителство ще има за задача да преведе Италия през пандемията, от която страната бе тежко засегната, с близо 90 хиляди починали заради усложнения, свързани с коронавируса. Третата икономика в еврозоната освен това изпадна в най-дълбоката си рецесия от Втората световна война и безработицата се увеличи.

Драги, който получи прозвището "Супер Марио" за спасяването на единната европейска валута по време на дълговата криза в еврозоната, е икономист по професия и е възпитаник на Масачузетския технологичен институт. Между 2005 и 2011 г. управляваше италианската централна банка, след което беше избран за управител на Европейската централна банка, длъжност, която заемаше до 2019 г. Преди да поеме ръководството на италианската банка, той е вицепрезидент и управляващ директор в "Голдман Сакс Интернешънъл" в Лондон и изпълнителен директор в Световната банка.

Правителство на Драги би засилило международните позиции на Италия в момент, когато тя е ротационен председател на Г-20. Но поемането на тази задача крие и рискове за него.

Последният път, когато технократ управляваше Италия, беше през 2011 г. Тогава на друг икономист, Марио Монти, беше поверена задачата да я изведе от дълговата криза. Депутатите обаче скоро след това се обърнаха срещу него, защото според тях предписаното от него икономическо лекарство беше твърде трудно за понасяне от Италия.
БТА