Истанбул
Истанбул / iStock/Getty Images
Жителите на мегаметрополиса Инстанбул в Турция губят 70 минути всеки ден в задръстване и прекарват общо шест дни на месеца в трафик, разкриват скорошни изследвания.

Доклад за прословутия трафик в Истанбул беше изготвен от академици от университета Йедитепе, наблюдавали данните за трафика по пътищата на Истанбул в рамките на една година. Проучването показва, че хората, използващи частни превозни средства за ежедневното си пътуване до работа, губят 70 минути всеки ден в пиковите часове на трафика. Разстоянията, които обикновено могат да бъдат достигнати за 15 минути, отнемат 50 минути, съобщава „Сабах“.

Данните също така показват, че шофьорите, използващи главните пътища на Истанбул, са пътували със скорост 29,3 км/ч през деня през 2019 г. Шофьорите са загубили 66% от времето си в трафика поради задръстванията. Средната скорост на шофьорите по главните артерии сутрин през работните дни се измерва на 24,2 км/ч, като те прекарват 72% от времето си в трафика по това време заради плътността. Загубата на време се увеличава през вечерните часове, достигайки 79%, докато средната скорост на водачите намалява с 18,8 км/ч.

Един от изследователите, Серкан Гюрсой, подчерта, че загубата на време поради плътността на трафика причинява „драматични щети“.

„Загубите на време и щетите, причинени от плътността на трафика, достигат ужасяващи нива. Жителите, които използват личните си автомобили за ежедневно пътуване в Истанбул, жертват почти шест дни в месеца в трафика“, каза той.

Въпреки продължаващия проблем с трафика, през последните години има и някои положителни развития в търсенето на решение. Инвестициите на градската община в Истанбул в транспорта и въвеждането на интелигентни решения са намалили задръстванията с 6%, въпреки годишното увеличение на населението и броя на превозните средства в Истанбул, разкрива доклад от 2019 г.

Според доклад, разкриващ индекса на трафика на Истанбул от „TomTom“, който се счита за един от водещите доставчици на данни за трафика в света, задръстванията са намалели от 59% през 2017 г. на 53% през 2018 г., като има индикации, че те ще бъдат допълнително облекчени през следващите години.
БГНЕС