Испания повиши нивото на опасност от терористични актове
Испания повиши нивото на опасност от терористични актове / netinfo

Испанското вътрешно министерство повиши нивото на опасност от терористични нападения до втора степен в навечерието на поемането от Испания на ротационното председателство на Европейския съюз на 1 януари, съобщи Ройтерс.

Решението беше обявено ден, след като вътрешният министър Алфредо Перес Рубакалба предупреди, че баската въоръжена организация ЕТА може да използва испанското шестмесечно председателство на ЕС, за да извърши терористични актове или отвличания, с които да получи публичност на своята кауза за отделяне на Страната на баските от суверенитета на Мадрид.

"Съществува реален риск от нападение поради особеното значение на коледния сезон, предстоящото испанско председателство на ЕС и с оглед на оценката на терористичната заплаха у дома, извършена от испанските сили за сигурност", се казва в официално изявление на вътрешното министерство. То отбеляза също така "постоянната заплаха от международен тероризъм" след неуспешния опит на Ал Кайда да взриви самолет на авиокомпания "Нортуест еърлайнс", пътуващ от Амстердам до Детройт, пише БТА.

През последните четири десетилетия ЕТА уби над 850 души при бомбени атентати и престрелки. Отвличанията бяха една от основните й тактики за привличане на общественото внимание през 80-те и 90-те години.