/ БГНЕС
Испания отдаде почит на близо 109-те хиляди човека, починали в страната от COVID-19, предаде Франс прес.

Церемонията, на която присъстваха най-висшите испански държавници, се състоя на фона на увеличаването на пациентите в болници в страната вследствие на нова коронавирусна вълна, която обаче започна да се забавя.

Испания и Мароко отвориха сухопътните си граници след двугодишно затваряне

"Пандемията причини емоционален срив на много испанци", които загубиха свои близки, каза крал Фелипе Шести на възпоменателна церемония в двора на Кралския дворец в Мадрид. Присъстваха още министър-председателят Педро Санчес, регионални премиери, представители на политически партии и роднини на хора, починали от COVID-19.
 

Крал Фелипе
БГНЕС

Това бе третата по рода си церемония през последните три години.

Испания и особено Мадрид платиха много висока цена по време на първата коронавирусна вълна през 2020 г. В столицата ледена пързалка беше превърната в морга. В резултат в страната бяха наложени едни от най-строгите ограничителни мерки в света, отбелязва АФП.

Испания третира от днес коронавируса като грип

Новата коронавирусна вълна, която връхлетя в последно време Испания, подобно на много други държави, е в процес на забавяне. Заслугата за това е на много големия дял на ваксинираните - въпрос, който не предизвика полемика в Испания, за разлика от други страни, отбелязва АФП.

Над 92 процента от испанците, навършили 12 години, са със завършен ваксинационен курс.
БТА