/ Gulliver/Getty Images
Мароко и Испания отвориха отново сухопътните граници между северноафриканската страна и  анклавите Сеута и Мелиля. Това стана две години, след като бяха затворени заради ограниченията заради COVID-19 и сериозен дипломатически спор, предава БГНЕС.

Анклавите на средиземноморското крайбрежие в северната част на Мароко са единствените сухопътни граници на Европейския съюз с Африка. Вратите на граничните пунктове бяха отворени малко след 23:00 часа местно време в понеделник, за да бъдат пропуснати десетки автомобили и опашки от пешеходци в двете посоки.

Повторното отваряне на границите на двата анклава първоначално остава ограничено до гражданите на страните от Шенгенското пространство с отворени граници и членовете на техните семейства.

След 31 май то ще бъде разширено и за трансграничните работници.

Местните икономики от двете страни на границите зависят от преминаването на хора и стоки.

Граничните пунктове в Сеута и Мелиля бяха затворени по време на първата вълна на пандемията от коронавирус през март 2020 г.
Границите се превърнаха в център на сериозен спор миналата година, когато Мадрид позволи на лидера на движението за независимост на Западна Сахара да се лекува от COVID-19 в испанска болница.

Десет хиляди мигранти се втурнаха през мароканската граница в Сеута, докато местните гранични сили гледаха встрани - действия, които бяха оценени като наказателен жест от страна на Рабат.

През март тази година Испания се опита да сложи край на дипломатическата криза с Мароко, като промени десетилетната си позиция на неутралитет и подкрепи плана на кралството за автономия на Западна Сахара, която Рабат настоява да остане под негов суверенитет.
Морските пътувания между двете държави бяха възобновени на 12 април.

След помирението помежду си Мароко и Испания се ангажираха да засилят сътрудничеството в областта на незаконната миграция.
Мароко, която е един от основните търговски партньори на Испания, играе важна роля в контрола на мигрантските потоци към Европа.
 
БГНЕС