/ БГНЕС
Терористичната организация "Ислямска държава" изрази задоволството си от убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани, предадоха от Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

В материал от късно снощи в електронното издание на "Ислямска държава" "Ан Набаа" екстремистите заявиха, че смъртта на Касем Сюлеймани е донесла радост на мюсюлманите.

Помпео: Сюлеймани не е бил в Багдад на дипломатическа мисия

Въпреки че САЩ и Иран избягваха директното сътрудничество помежду си, те някога бяха на една страна в борбата срещу "Ислямска държава". Нито една от двете държави не иска терористичната организация да се завърне, отбелязва Асошиейтед прес. Заради съперничеството между отделните играчи в Ирак обаче екстремистите може да получат шанс за завръщането си. Хиляди бойци на "Ислямска държава" са разпръснати в спящи клетки в Ирак и Сирия.

Като ръководител на иранските елитни сили "Кудс" Касем Сюлеймани бе един от основните командири в борбата срещу "Ислямска държава". Той изпрати хиляди бойци, верни на Иран, да се сражават срещу екстремистите в Ирак и Сирия и ръководеше действията на иракските шиитски милиции.

Наследникът на Сюлеймани обеща да продължи курса на убития си предшественик

В статията на "Ислямска държава" се казва, че нейните бойци с години са се опитвали да убият Касем Сюлеймани и лидера на подкрепяните от Техеран иракски милиции Абу Махди ал Мухандис, но "Бог им отне живота с ръцете на техните съюзници". Според ИД двамата мъже са пролели кръвта на много мюсюлмани в Ирак и Сирия.
БТА