Според експерт в IT сферата днешният глобален срив в информационните технологии не е нищо друго освен криза.

„Когато един доставчик на услуги в цифровата верига за доставки е засегнат, цялата верига може да се прекъсне, причинявайки мащабни прекъсвания“, казва Крис Димитриадис, главен директор по глобалната стратегия в ISACA. ISACA е международна професионална асоциация, фокусирана върху управлението на IT.

„Това е криза “, добави той.

„Този инцидент е ясен пример за това, което може да се нарече цифрова пандемия - една единствена точка на отказ, която оказва влияние върху живота на милиони хора в световен мащаб.“

В резултат на това „лекарите не могат да преглеждат пациентите си, медиите не могат да излъчват новини, а пътниците са блокирани на летищата“, каза той.

Как може да се случи това?

„Прекъсването на работата е резултат от все по-сложния и взаимосвързан цифров свят и точно поради тази причина киберустойчивостта е от ключово значение за осигуряване на безопасността, сигурността и благосъстоянието на гражданите, както и като ключов фактор за развитието на световната икономика“, каза Димитриадис.

„Въпреки че все още очакваме повече подробности за инцидента, това, което знаем, е, че последиците ще се усещат в продължение на месеци.

Фирмата за IT сигурност Crowdstrike твърди, че е идентифицирала проблема, изолирала го е и е внедрила поправка, след като актуализация в компанията се е объркала.

„Иронията е, че фирмите за киберсигурност също са част от веригата за доставки и същите тези фирми, които се борят за установяване на киберустойчивост, могат и сами да станат жертви, засягайки непрекъснатостта на услугите“, каза Димитриадис.

„Този инцидент подчертава спешната необходимост от стабилна киберустойчивост и готовност за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще.“

„Ако не успеем да се подготвим, това само ще се повторя.“

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
SkyNews