Иран ще продължи да сътрудничи с Агенцията за атомна енергия
Иран ще продължи да сътрудничи с Агенцията за атомна енергия / снимка: БГНЕС

Техеран ще продължи да сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф на среща в Техеран с генералния директор на агенцията Юкия Амано, цитиран от АФП и ИТАР-ТАСС.

Японският дипломат е в иранската столица, за да "даде тласък на диалога и сътрудничеството" с Иран в рамките на споразумението, подписано при предишна негова визита в Техеран приз 2013 г. На срещата Зариф изтъкна "волята на Ислямската република да сътрудничи с МААЕ, единствената международна институция, компетентна в ядрената област".

Тази сутрин освен със Зариф, Амано се срещна и с иранския президент Хасан Рохани, а по-късно му предстоят разговори с ръководителя на иранската Организация за атомна енергия Али Акбар Салехи.

На срещата си с Рохани шефът на МААЕ изрази надежда, че сътрудничеството ще продължи в по-конструктивен дух. "Целта на агенцията е да напредва стъпка по стъпка за решаване на неизяснените въпроси и не иска да удължава този процес", добави Амано.

Рохани повтори, че "оръжията за масово унищожение нямат никакво място в отбранителната доктрина" на Иран. Той изрази желание МААЕ да играе по-активна роля за установяване на прозрачността на иранската ядрена програма.

Във връзка с преговорите с големите сили, президентът изрази надежда, че групата "5+1" "ще действа така, че да вдъхне необходимото доверие на иранския народ и парламент за продължаване на дискусиите".

Юкия Амано приветства през юни усилията за прозрачност на Иран и "съдържателния диалог" с МААЕ, започнал през ноември 2013 г., когато той дойде в Техеран да подпише споразумение за сътрудничество.

Тогава агенцията започна отделни дискусии, за да получи отговори във връзка с надеждните според нея свидетелства, че през 2003 г., а може би и след това, Иран е извършвал изследвания, насочени към производството на атомна бомба.

Иран категорично отрича да е работил в тази посока, но на 23 май МААЕ съобщи, че Техеран е дал, за първи път от 2008 г., информация за възможно военно измерение на програмата си, и по-точно за изпитания на детонатори.

До 25 август Техеран трябва да отговори на друга поредица въпроси на агенцията, свързани с експерименти с експлозиви в голям мащаб, съобщава БТА. След шест кръга преговори от февруари насам, двете страни изглежда са сближили позициите си, главно за реактора с тежка вода в Арак, годен да произвежда плутоний, който можа да се използва в атомна бомба, и за увеличаването на инспекциите на иранските ядрени обекти.

Запазват се обаче дълбоките разногласия по ключовите въпроси за мащаба на иранската програма за обогатяване на уран и за отменянето на международните санкции.