Иран прави военни учения в Персийския залив
Иран прави военни учения в Персийския залив / netinfo

Иранският флот започна деветдневни учения в Персийския залив. Ще бъде използвана техника и оръжия иранско производство. Целта е да се демонстрират мощта и възможностите на иранския флот за защита на водите на Персийския залив, предаде ИТАР - ТАСС.

Ученията ще се състоят в централната и северната част на залива. Участват ракетни катери, големи военни кораби, ще има изстрелване на различни видове ракети, съобщи иранската телевизия. В маневрите ще участват и тактически подводници, морска пехота и специални части, които ще отработват десанти от вертолети и подводни операции. Ще бъдат използвани средства за радиоелектронна борба, артилерия и преносими ракетни комплекси.

Тези учения са поредните маневри на Иран в Персийския залив, където САЩ неотдавна разположиха втори самолетоносач.Този ход на САЩ се разглежда като предупреждение към Иран заради ядрените му амбиции, отбелязва Ройтерс.

Според военни експерти подобни учения са демонстрация на сила в стратегическия воден път, през който минава две пети от търговията на петрол. Целта е да се обезкуражи евентуална агресия на САЩ срещу Ислямската република.

Корпусът на гвардейците на ислямската революция също проведе учения в Залива през последните месеци. Корпусът е подчинен пряко на духовния лидер на Ислямска република Иран. Той е независим от редовната армия и има своя собствена командна структура.