Иран обвини ООН, че е оттеглила поканата си под натиск
Иран обвини ООН, че е оттеглила поканата си под натиск / БГНЕС

Иран обвини ООН, че е оттеглила поканата си към него да участва в започващата в сряда международна мирна конференция за Сирия под натиск, предаде Франс прес.

"Съжаляваме, че генералният секретар (на световната организация) Бан Ки-мун оттегли поканата под натиск", заяви иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф. Той отбеляза, че решението е "достойно за съжаление и че Бан нямаше куража да посочи истинските причини за оттеглянето на отправената от него покана". "Бях ясен в многобройните ни телефонни разговори (с генералния секретар на ООН преди отправянето на поканата), че Иран няма да приеме предварителни условия, за да участва в (мирната конференция за Сирия)", подчерта Зариф.

Шансовете да бъде сложен край на сирийския конфликт без участието на Иран в конференцията в Монтрьо "не са много големи", предупреди висш ирански дипломат, цитиран от Франс прес.

В интервю за иранската държавна телевизия заместник-министърът на външните работи Абас Арагчи заяви, че решение на сирийския въпрос не може да бъде намерено без участието на всички заинтересовани страни. "Ние бяхме готови да участваме в конференцията "Женева-2" и да изиграем ролята си, но не приемаме предварителното условие, което очертава решение с вече определени параметри", подчерта Арагчи, цитиран от БТА.

Оттеглянето от генералния секретар на ООН на поканата към Иран за участие в международната мирна конференция за Сирия със сигурност е грешка, но нищо катастрофално не е станало, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС. Лавров смята, че в интерес на работата беше представители на Техеран да бяха поканени.

Лавров нарече "лукава" формулировката на генералния секретар на ООН, че е принуден да оттегли поканата към Иран, тъй като той "не споделя принципите за уреждане на конфликта, заложени в Женевското комюнике". В резултат според руския министър, се е получила ситуация, при която онези страни, които поставят предварителни условия като смяна на режима в Сирия, ще бъдат внушително представени сред поканените.

Иран отказва да приеме финалното комюнике на първата конференция в Женева от юни 2012 година, което призовава за сформиране на преходно правителство и на практика означава отнемане на властта от сирийския президент Башар ал Асад. Техеран е основният съюзник на режима на Асад в региона и му предоставя както финансова, така и военна помощ.

След като Иран настоя, че няма да подкрепи споразумението от 2012 година за политически преход в Сирия, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун оттегли вчера поканата към Техеран за участие в утрешната конференция.