Иран екзекутира 22 наркотрафиканти
Иран екзекутира 22 наркотрафиканти / снимка: Reuters, архив

Иранските власти са обесили 22 души, обвинени като наркотрафиканти, предаде Ройтерс, като се позова на вестник "Иран дейли". Екзекуциите са били извършени в два затвора - Евин в Техеран и Раджай Шахр край столицата.

Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" Иран заема второ място след Китай по общ брой на извършени екзекуции и има най-висок процент издадени смъртни присъди на човек от населението в света.

Техеран отхвърля критиките срещу съдебната си система с твърдението, че просто прилага ислямското право, реагирайки на сериозен проблем с търговията с дрога, предава БТА. Шариатът наказва със смърт убийството, изнасилването, прелюбодеянието, въоръжения грабеж, наркотрафика и апостазията (отричането от исляма).

Иран е транзитен маршрут за наркотици, вкарвани контрабандно от съседен Афганистан, който произвежда над 90 процента от общото количество опиум в света. След Ислямската революция през 1979 г. над 3500 членове на иранските сили за сигурност са били убити в борбата с наркотрафикантите.

Междувременно в Иран са били арестувани шестима иранци, обвинени в незаконно сътрудничество със секцията на езика фарси на Би Би Си, съобщи иранската телевизия, цитирана от Асошиейтед прес и Франс прес. "Шестима членове на тайно звено на Би Би Си бяха арестувани в събота", съобщи един от сайтовете на телевизията.

Според съобщението групата снабдявала британската медия с видеоматериали и новини за Иран, които целели "да очернят облика на Иран и народа му". Техеран блокира приемането на Би Би Си на фарси на иранска територия и обвини медията и правителството в Лондон, че са подстрекавали масовите протести след президентските избори в Иран през 2009 г. Според иранската телевизия задържани били петима мъже и една жена, които "получили десетки милиони долари за дейността си".

Министърът на културата Сеид Мохамад Хосейни потвърди арестите и уточни, че те са извършени от разузнаването и службите за сигурност, съобщи държавната агенция Исна, която уточни, че задържаните са работели с архивни материали. Редакцията на Би Би Си на фарси не разполага с офис в Техеран.

Иранските власти забраняват на иранците всякакво сътрудничество с радио и телевизионни станции на фарси, които излъчват от чужбина като Би Би Си и "Гласът на Америка". Тези две медии излъчват по сателит по няколко часа предавания дневно, които имат голяма публика в Иран и са трън в очите на Техеран, който ги обвинява в участие в "западен заговор" за дестабилизиране на иранския режим, отбелязва АФП.

Всички ирански телевизии са под държавен контрол, но над 30 сателитни телевизии излъчват на фарси от чужбина. Няма официални данни за броя на зрителите им в Иран, но според пресата над 30 процента от 75-те милиона иранци притежават сателитна чиния, въпреки че това е незаконно. Сигналът на тези сателитни телевизии редовно се заглушава от властите, а полицията редовно организира акции за конфискуване на сателитни чинии, отбелязва Франс прес.