/ iStock
Иран разполага с техническа възможност да произведе атомна бомба, но няма намерение да го прави, заяви Мохамед Еслами, ръководител на организацията за атомна енергия на страната, според полуофициалната информационна агенция Fars.

Еслами повтори коментарите, направени от Камал Харази, старши съветник на върховния лидер Аятолах Али Хаменей, през юли.

Забележките на Харази се равняват на рядко срещано предположение, че Ислямската република може да има интерес към ядрени оръжия, които тя отдавна отрича да търси.

"Както спомена г-н Харази, Иран има техническата възможност да създаде атомна бомба, но такава програма не е на дневен ред", каза Еслами.

Иран вече обогатява уран до 60% чистота, което е далеч над ограничението от 3,67%, определено в рамките на вече разваленото ядрено споразумение на Техеран със световните сили от 2015 г. Уран, обогатен до 90%, е подходящ за ядрена бомба.

Иран обвини САЩ, че подклаждат напрежението в Близкия изток

През 2018 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се отказа от ядрения пакт, съгласно който Иран ограничи работата си по обогатяване на уран - потенциален път към ядрено оръжие - в замяна на облекчаване на международните икономически санкции.

Иран отговори на предложението на висшия дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел, целящо да спаси ядреното споразумение, и се стреми към бързо приключване на преговорите, заяви главният ирански ядрен преговарящ.

Борел е предложил нов проектодоговор за съживяване на споразумението.

"След размяната на съобщения през миналата седмица и прегледа на предложените текстове има вероятност в близко бъдеще да успеем да стигнем до заключение за времето на новия кръг ядрени преговори", заяви говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани.

Общото очертание на обновената сделка беше договорено през март след 11 месеца непреки преговори във Виена между Техеран и администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

След това обаче разговорите се провалиха заради пречки, включително искането на Техеран Вашингтон да даде гаранции, че нито един президент на САЩ няма да се откаже от сделката, както направи Тръмп.

Байдън не може да обещае това, тъй като ядрената сделка е необвързващо политическо споразумение, а не правно обвързващ договор.
БГНЕС